|
|
|
Frytownice
Frytownica to urządzenie gastronomiczne mające zastosowanie zarówno w dużych, profesjonalnych kuchniach lokali restauracyjnych, jak i w zaciszu domowym. Wszystko zależy od tego, jaki model wybierzemy i jakie funkcje nas interesują. Jaka frytownica będzie najlepsza? Jak to sprawdzić?
Jak wybrać frytownicę?
Wybierając konkretny model frytownicy, warto wziąć pod uwagę jej kilka podstawowych parametrów. Chodzi o moc, pojemność, kosz na frytki oraz filtry. Moc ma wpływ na szybkość nagrzewania, a co za tym idzie, smażenia potraw. Frytkownice do użytku domowego najczęściej mają moc od 900W do 2800W. Optymalnym wyborem okaże się sprzęt o mocy około 1000W. Pojemność frytownicy wpłynie na ilość pożywienia, jaką naraz będziemy mogli w niej umieścić. Na rynku można spotkać frytownice o pojemności od 0,2 kg do 1,8 kg. Jeśli chodzi o kosz na frytki, warto, by był podnoszony. Dzięki temu, nawet jeśli chcemy poczekać z wyjęciem frytek czy innego smażonego produktu, możemy go unieść ponad poziom oleju, nie podnosząc pokrywy. W efekcie potrawa nie wystygnie, ale nie będzie też niepotrzebnie przetrzymywana w oleju. Jeśli chodzi o filtry frytkownicy, najlepsze są metalowe umieszczone w pokrywie komory. Dodatkowo przyda się filtr węglowy, który zatrzyma nie tylko tłuszcz, ale też nieprzyjemne zapachy smażenia. Warto też się dowiedzieć, czy filtry we frytownicy są zmywalne.
Frytownica elektryczna
Profesjonalne, jedno- lub dwukomorowe frytownice elektryczne to najlepszy wybór do lokali gastronomicznych. Umożliwiają smażenie i opiekanie dużej ilości produktów spożywczych naraz, zapewniają też pełną kontrolę nad procesem smażenia, dzięki czemu potrawy nie są przesmażone czy nawet spalone. Modele beztłuszczowe pozwalają na smażenie ze zmniejszoną ilością oleju, bazując głównie na gorącym powietrzu wytwarzanym wewnątrz urządzenia, co jest zdecydowanie bardziej zdrowsze i ekonomiczne.
Frytownica - jaka najlepsza?
Wybierając frytownicę, niezależnie od tego, czy ma nam służyć w domu, czy w lokalu gastronomicznym, zawsze bierzmy pod uwagę niezawodność sprzętu i funkcje dodatkowe ułatwiające smażenie oraz dbanie o jej czystość. Tylko wtedy frytownica będzie nam służyć wiele lat bez szwanku, a korzystanie z niej nie będzie uciążliwe. Mając na uwadze nasze zdrowie, lepiej wybrać model beztłuszczowy, gdyż tłuste potrawy smażone na głębokim oleju nie służą osobom z problemami zdrowotnymi. W naszym sklepie można znaleźć nowoczesne modele frytownic odpowiadające potrzebom użytkowników.
Frytownica - czy warto
Frytownica to wielofunkcyjny sprzęt AGD, w którym można smażyć nie tylko frytki, ale także mięso, owoce morza, a nawet desery w cieście smażonym. Może więc bardzo ułatwić pracę w kuchni. Nowoczesne modele do użytku domowego mają kompaktowe kształty i rozmiary, dzięki czemu spokojnie zmieszczą się nawet w niewielkiej kuchni. Jednocześnie ilość dodatkowych funkcji (np. regulacja temperatury oleju, znacznik maksymalnego i minimalnego poziomu oleju, przezroczyste okienko umożliwiające podgląd potrawy w trakcie smażenia i wiele innych) sprawiają, że korzystanie z frytownicy staje się profesjonalną metodą smażenia na głębokim tłuszczu w sposób zrównoważony, bez nadużywania oleju czy przesmażenia potraw. To gwarancja smaku, bez wpadek kulinarnych! |
Brak produktów w tej kategorii. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Tonery można odebrać osobiście w Warszawie po wcześniejszym ustaleniu.
DobreTonery.pl s.c.
ul. Wyczółki 51/53
02-820 Warszawa
tel. (22) 435 92 08 (pon.-pt. w godz. 8-16)
Gadu-Gadu: 8475678
e-mail:
|
|
|
|
|