|
Ekologiczna kawa ziarnista Morganti Aequobio 1kg [Kawa_MA] |
cena |
139,00zł | brutto, 113,01zł netto + koszty wysyłki
|
Produkt jest objęty promocją darmowej wysyłki (przy zakupach produktów objętych tą promocją za co najmniej 300 zł). |
Ekologiczna kawa Caffè Morganti AEQUOBIO.
Całkowicie naturalna mieszanka, w ziarnach do ekspresu i zapakowana próżniowo do użytku w domu.
Rolnictwo ekologiczne to metoda produkcji, która szanuje dobrostan ludzi i zwierząt oraz broni różnorodności biologicznego środowiska i kultury na tych obszarach.
Surowe kawy użyte w tej mieszance były uprawiane bez użycia pestycydów i nawozów chemicznych, a także zostały wybrane zgodnie z następującymi kryteriami uczciwego handlu:
- przejrzysta cena minimalna, która pokrywa koszty zrównoważonej produkcji;
- zakaz wykorzystywania i wykorzystywania pracy dzieci;
- prefinansowanie produkcji i długoterminowe relacje handlowe;
- praktyki rolnicze, które szanują środowisko i zdrowie;
- dodatkowe uznanie za przejście na rolnictwo ekologiczne.
Czym jest kawa ekologiczna?
Zanim kawa trafi o poranku do naszej filiżanki, abyśmy mogli się nią delektować i zachwycać wyśmienitym smakiem i zapachem świeżo zaparzonej małej czarnej, ziarna kawowca muszą przebyć bardzo długą drogę. Wszystko zaczyna się na plantacjach zlokalizowanych w tak zwanym Pasie Kawowym. Obejmuje on niektóre kraje Centralnej Afryki, Ameryki Łacińskiej, Ameryki Południowej oraz Azji i Oceanii.
To właśnie od rodzaju plantacji zależy, czy kawa jest ekologiczna. Certyfikat eko przyznaje się wyłącznie tym uprawom, które nie stosują nawozów sztucznych ani pestycydów. Dzięki temu kawa nie będzie posiadała szkodliwych chemicznych substancji – tak szkodliwych dla naszego organizmu. To niezwykle ważna informacja – zwłaszcza dla alergików i osób szczególnie narażonych na schorzenia skórne. Dodatkowo, na takich ekologicznych polach uprawy najczęściej stosuje się mniej zmechanizowane formy zbierania nasion. Bardzo często krzewy rosną wysoko w górach, gdzie maszyny – ze względu na nieregularność terenu – nie mają możliwości wjazdu, a zbioru dokonuje się ręcznie. Takie tradycyjne – ręczne zbieranie opiera się na selekcji owoców. Zbieracze wybierają wyłącznie dojrzałe okazy, a przy tym nie niszczą krzaczków kawowca. Z pewnością jest to najwolniejsza i najmniej wydajna metoda, ale za to dostarczająca kawę najzdrowszą i najwyższej jakości.
Przewaga nad innymi
Kawa organiczna przede wszystkim nie zawiera szkodliwych substancji. Nie dostarczamy sobie niezdrowych pierwiastków chemicznych – możemy delektować się czystym smakiem kawy. Jest to niezwykle istotne dla osób dbających o zdrowie i budujących swój jadłospis wyłącznie na ekologicznych produktach. Pijąc kawę ekologiczną nie niszczą efektów swojej pracy – wciąż utrzymują organizm w zdrowiu i z dala od pestycydów. Co więcej, plantacje otrzymujące organiczny certyfikat nie tylko dostarczają ekologiczne ziarna kawy, ale dbają również o ekosystem i glebę. Dzięki niestosowaniu sztucznych nawozów i chemicznych substancji ochrony roślin, na ekologicznych polach upraw żyją naturalnie występujące mikroorganizmy – co jednocześnie przekłada się na smak i znakomity aromat takiej kawy. Nie dochodzi także do skażenia gleby. EAN: 8010917000064 Producent: Morganti
|
|