Jakie urządzenie do pakowania próżniowego wybrać?
Gotowanie to podwójna przyjemność – przygotowanie ulubionej potrawy daje frajdę, konsumpcja dużo radości. Niestety, często żywność się marnuje – ze względu na fermentację, pleśń czy też po prostu zbyt długie przechowywanie w nieodpowiednich warunkach. Można to zmienić – rozwiązaniem jest maszyna do pakowania próżniowego żywności. Zachowaj swoje ulubione jedzenie na dłużej i oszczędzaj miejsce w lodówce dzięki pakowarce próżniowej.
Czym jest i jak działa urządzenie do pakowania próżniowego?
Urządzenie do pakowania próżniowego ma dwie podstawowe funkcje – wysysa powietrze z torby foliowej lub worka foliowego (z jedzeniem) oraz zgrzewa koniec opakowania, aby żywność nie miała kontaktu z powietrzem. Dzięki temu produkty oraz potrawy zachowają świeżość przez dłuższy czas.
Dodatkową zaletą jest to, że pakowana próżniowo żywność zajmuje mniej miejsca – nie trzeba przechowywać jej w dużym pojemniku ani naczyniu,. Sam worek foliowy po usunięciu powietrza z wnętrza ściśle przylega do jedzenia – a to znaczna oszczędność przestrzeni.
Na co zwrócić przy wyborze zgrzewarki do pakowania próżniowego?
Zgrzewarki próżniowe posiadają podstaowe funkcje takie jak: odessanie powietrza z worka i zgrzanie jednego końca, aby jedzenie było hermetycznie zamknięte, Pakowarki próżniowe mogą to robić na dwa sposoby: poprzez odsysanie zewnętrzne lub specjalną komorę (maszyny komorowe próżniowe). Najczęściej w sprzedaży są dostępne te pierwsze – współpracują z tłoczonymi workami i w kilka lub kilkanaście sekund potrafią zapakować próżniowo jedzenie. Maszyny komorowe są przeznaczone do profesjonalnego użytku gastronomicznego, ale można je kupić do używania w domu.
Zgrzewarki próżniowe – do zupy i do kanapki
Maszyny z odsysaniem zewnętrznym pakują przede wszystkim produkty o stałej konsystencji – jeśli planujesz pakować próżniowo sosy lub zupy, dowiedz się, czy upatrzony model ma taką funkcję (potrzebny będzie dodatkowy wężyk). Maszyny komorowe radzą sobie z produktami płynnymi równie dobrze, jak ze stałymi.
Woreczki na jedzenie do pakowarki próżniowej – sprawdź przed zakupem wymiary
Różne modele na rynku oznaczają także mnogość opakowań, w których możemy próżniowo pakować jedzenie. Przede wszystkim, upewnij się, że maszyna potrafi zgrzewać worki pojemnościowo spełniające Twoje potrzeby. Nie wszystkie modele zmieszczą porcję o wysokości 30 cm. Jeżeli pakujesz głównie kanapki i nieprzetworzone produkty – możesz wybrać mniejsze woreczki.
Gotowanie sous vide – pakowanie próżniowe to samo zdrowie
Pakowarka próżniowa jest niezbędna, jeśli zamierzasz zdrowo gotować w stylu sous vide – czyli próżniowo. Gotowanie sous vide bazuje na zapewnieniu optymalnej temperatury gotowania i oczywiście odpowiedniego czasu gotowania składników. Sekretem jest także to, że każdy produkt jest gotowany w próżniowym opakowaniu. Dzięki tym trzem czynnikom, ta forma gotowania pozwala zachować wszystkie elementy odżywcze, minerały oraz zapewnia doskonały aromat i – co najważniejsze – dłuższą przydatność do spożycia. Dzięki pakowarce próżniowej możesz także zdrowo się odżywiać, nie tylko przechowywać żywność.
W jakich cenach można kupić zgrzewarkę do pakowania hermetycznego?
Ceny urządzeń do pakowania próżniowego to spory przedział – możesz kupić zgrzewarkę próżniową już za kilkadziesiąt złotych, najdroższe modele kosztują ponad 1000 złotych. Koszt zgrzewarki uzależniony jest od wielu czynników – począwszy od marki, producenta i jakości materiałów, skończywszy na funkcjach, jakie oferuje sprzęt.
Niedroga pakowarka – jaką wybrać?
Szukasz kompaktowej pakowarki próżniowej, bo chcesz pakować głównie prowiant i niewielki porcje? Dobry model kupisz już nawet za około 100 lub 200 złotych. Profesjonalne, wielofunkcyjne zgrzewarki do punktów gastronomicznych kosztują dużo więcej, ale do domowego użytku możesz kupić dobry sprzęt za 200 złotych – i on także zapakuje Ci zupę.
Jakie urządzenia do pakowania próżniowego polecamy?
Najlepsze produkty, to takie które łączą w sobie jakość, solidność wykonania, przydatne funkcje i – przystępną cenę. Dobre pakowarki próżniowe od znanych producentów – Monolith oraz Peach – to nasi faworyci. Każde z tych urządzeń posiada funkcje, których najczęściej poszukują klienci – w tym pakowani próżniowe pod kątem gotowania sous vide, możliwość pakowania żywości suchej wilgotnej oraz mokrej. Kompaktowe rozmiary, niska waga sprzętu oraz możliwość pakowania woreczków o sporej pojemności – to atuty pakowarek próżniowych od Monolith i Peach.